Goede Doel

Ronald McDonaldhuis Zuidoost-Brabant

Als ouder wil je er altijd voor je kind zijn. Zeker als het op zijn kwetsbaarst is.

In Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in het MMC Veldhoven. De specialisatie van het MMC Veldhoven is de NICU. Dit is couveuse afdeling (Neonatalie Intensive Care Unit) van het ziekenhuis.  Op deze afdeling zien kindjes al met 24 weken zwangerschap het levenslicht. Een zeer kritieke periode waarin inmiddels wetenschappelijk bewezen is dat het zeer essentieel is om dicht bij elkaar zijn. Dichterbij elkaar kun je niet komen; dan door je kindje te kunnen buidelen; ofwel te kangoeroeën. 

Moeders en vaders kunnen zelf de couveuse zijn voor hun te vroeg geboren baby. Hoe? Met een kangoeroevest, waarmee de baby huid op huid op de borst van één van zijn ouders ligt.

Bij kangoeroeën, ook wel buidelen genoemd, is het de lichaamstemperatuur van vader of moeder die het kind warm houdt, in plaats van de warme lucht van een couveuse. Deze behandelmethode wordt steeds meer toegepast op Nederlandse couveuse-afdelingen. Ooit uitgevonden in Colombia bij een gebrek aan couveuses, veroverde het kangoeroeën langzaam de neonatologie-afdelingen in Westerse landen.

De lijst met bewezen positieve effecten is haast eindeloos. Zo heeft huidophuidcontact een positief effect op de ademhaling en hartslag, het gewicht, het slaappatroon en de hersenontwikkeling, en stimuleert het de borstvoeding. Ook bevordert het lichamelijk contact de hechtingsband tussen de ouder en het kind, waardoor ouders beter in staat zijn hun ouderrol te vervullen. Uiteindelijk resulteert dit alles in een verkorte opnameduur.

Maar hoe goed kangoeroeën ook is, voor de ouder is het niet altijd comfortabel. Moeder zit vaak met ontkleed bovenlichaam op de afdeling, wat soms koud en ongemakkelijk is. Beademingsslangen worden op de huid van de ouder geplakt, en de ouder heeft beide handen nodig om de baby in de juiste positie te houden. Om deze redenen wordt buidelen in Nederlandse ziekenhuizen meestal slechts voor korte perioden per dag toegepast.

Het Benjamin Kangoeroevest brengt daar verandering in. Het vest bevestigt het kind met een speciale buidel veilig op de borst van de ouder. De moeder of vader heeft zo de handen vrij om bijvoorbeeld een boek te lezen. Speciale bevestigingsstrips zorgen voor een veilige bevestiging van alle slangen, buizen en draden waarmee de baby aan apparatuur verbonden is. In de mouwen zitten spiegels, zodat moeder of vader oogcontact kan maken met de baby.

Het vest werd ontworpen door de Nederlandse NICU-verpleegkundige Anne-Marie Hofstede. Na 10 jaar als NICU-verpleegkundige te hebben gewerkt, werd haar vierde kind, Benjamin, geboren na een zwangerschapsduur van slechts 25 weken; bijna 4 maanden te vroeg. Zij en haar man besloten de kangoeroemethode zoveel mogelijk toe te passen, en brachten gedurende 4 maanden vele uren per dag buidelend door. Benjamin is nu 4 jaar en is een gezonde en vrolijke kleuter.

Het Máxima heeft onlangs het hypermoderne Vrouw Moeder Kind-centrum geopend. In dit nieuwe centrum wordt couveusezorg op Intensive Care-niveau gegeven op kamers waar moeder en kind tegelijk verblijven. Een internationaal uniek concept. Met de aanschaf van de kangoeroevesten zet MMC maximaal in op het belang van nabijheid tussen ouder en kind.

Prof. dr. Sidarto Bambang Oetomo, kinderarts-neonatoloog bij het Máxima: “We zien hier dagelijks hoe belangrijk kangoeroeën is voor premature kinderen en kinderen met een laag geboortegewicht. Wij zijn erg blij met een hulpmiddel om ouders te ondersteunen om vaak en lang met hun baby te kangoeroeën.”

Anne-Marie Hofstede: ” Een goede medische en verpleegkundige zorg is voor een te vroeg geboren kind essentieel. Maar door mijn ervaring met Benjamin ben ik ervan overtuigd dat ook de aanwezigheid en zorg van de ouders voor hun kind op de neonatologieafdeling onmisbaar is. De voortijdige komst van Benjamin en mijn ervaring als NICU-verpleegkundige hebben mij geïnspireerd om het Benjamin Kangoeroe Vest te ontwikkelen. “Ik ben trots dat vanaf vandaag het vest beschikbaar is zodat andere ouders en hun kinderen geholpen kunnen worden bij het beste dat je voor je te vroeg geboren kind kunt doen: kangoeroeën”
Veiligheid is een zeer belangrijke issue om ontspannen te kunnen buidelen.
In onze huidige buidelstoelen (type campingstoel) voelen ouders zich niet altijd veilig. Er is de angst dat de stoel door kan klappen. Bovendien is de zitting/rugleuning bevestigd met een elastieken koord. Bij intensief gebruik rekt de elastiek uit en kan, in het ergste geval, kapot knappen met alle gevolgen van dien.

Daarnaast willen wij ouders in de gelegenheid stellen om gedurende langere tijd (enkele uren) te buidelen. Het is dan belangrijk dat het kindje ook tussentijd onderzocht, verzorgd en verpleegd kan worden op de borst. Een degelijke stoel die in hoogte versteld kan worden (ARBO) is dan essentieel. De verpleegkundige of arts kan dan alle noodzakelijke handelingen verrichten terwijl het kind door vader of moeder getroost en gerust gesteld kan worden.

Tenslotte is het een grote wens dat een kind direct na de geboorte zo lang mogelijk bij vader of moeder op de borst kan blijven. In een verrijdbare buidelstoel kan een kind op de borst van een van de ouders blijven liggen terwijl het naar de NICU vervoerd wordt. Dit vermindert stress en bevordert de binding.

Voorgaande edities

In de voorgaande edities is er voor € 67.000 aan opbrengsten voor goede doelen in de Kempen gerealiseerd:

  • 2017: € 7.000 voor het Ronald McDonaldhuis Zuidoost-Brabant in Veldhoven
  • 2016: Kempenhaeghe, onderzoek naar SUDEP € 9.000
  • 2015: € 6.500 bestemd voor het goede doel: Jeugd en cultuur.
  • 2014: Stichting Leergeld heeft een bijdrage van € 11.000 ontvangen.
  • 2013: Wekelijks voldoende vers fruit voor alle mensen die gebruik moeten maken van de lokale Voedselbank
  • 2012: Een onvergetelijk bezoek aan een pretpark voor 150 kinderen uit gezinnen met een zeer laag inkomen
  • 2011: Stichting Leergeld heeft een bijdrage van € 20.000 ontvangen.

Wilt u ook een bijdrage leveren voor het goede doel? Wij hebben een heel scala aan sponsormogelijkheden. Van natura-leveringen tot financiële bijdragen.