Inloophuis Bladel | Initiatief voor (ex)-kankerpatiënten in de Kempen

We kunnen veel betekenen voor onze gasten

Een oncologisch centrum in de Kempen. Dat is de droom van Maartje van den Ackerveken en Ivonne Oomen. Donderdag 11 oktober hopen ze mensen te ontmoeten die als (ex)-kankerpatiënt, als naaste, of als vrijwilliger daar deel van uit willen maken, te beginnen met een inloophuis.

“Als patiënten uit het ziekenhuis komen, zijn ze soms letterlijk de weg kwijt. Sommigen vallen in een zwart gat. Wat kun je? Wat wil je? Dat is vaak een zoektocht.”

Dat zegt Ivonne Oomen. Ze is oncologisch verpleegkundige. Na een loopbaan in het Catharineziekenhuis begeleidt ze de afgelopen twee jaar kankerpatiënten thuis voor de organisatie ‘Care for Cancer’. Ook is ze vrijwilligster bij inloophuis De Eik in Eindhoven.

Samen met Maartje van den Ackerveken nam ze het initiatief om het Kempisch inloophuis ‘EigenWeijzer’ voor leven met en na kanker op te starten. Ze willen daarom in contact komen met potentiële gasten – (ex)-patiënten en hun naasten – om te kijken waar de behoeften liggen.

“We kunnen veel betekenen voor onze gasten”, weet ze. “Ze ontmoeten lotgenoten. Ze krijgen informatie van elkaar en van ons. We gaan allerlei activiteiten aanbieden, ook om steeds weer verbinding te zoeken met elkaar.”

Als het aan de twee initiatiefnemers ligt is het de aanzet tot een oncologisch centrum in de Kempen. Het zou een zorgnetwerk moeten worden, met alle disciplines onder één dak, het liefst op een eigen locatie.

Oncologisch fysiotherapeute Maartje van den Ackerveken ziet de behoefte in haar praktijk: “De vraag is niet alleen fysiek. Ik kijk naar alle domeinen. Ik heb ook een ingang via alle domeinen. De route naar een oplossing kan heel breed liggen.” Daarom is ze ook medeoprichter van Oncologisch Netwerk de Kempen Ondersteunt (ONKO) voor Bladel en Reusel-De Mierden. Daarin werken veel disciplines samen.

“Alleen in die twee gemeenten gaat het al om ongeveer honderdtwintig patiënten per jaar”, schetst ze de omvang van de doelgroep. “Zo’n zeventig procent daarvan heeft enige vorm van hulp nodig. Dat kan ook liggen bij partner of kinderen.”

Ze maakt duidelijk dat gezelligheid belangrijk is, maar het tweetal streeft professionele kwaliteit na. Het landelijke Instituut Psycho Sociale Oncologie (IPSO) is daar een spil in.  “We kunnen er terecht voor kunde, kennis en scholing, maar ze stellen ook kwaliteitseisen”, zegt de fysiotherapeute.

Het inloophuis start begin 2024 in het gebouw van De Goei Plak in Bladel. Oomen en van den Ackerveken denken echter al verder: “Het zou mooi zijn als we in de toekomst een vast pand, een vaste huiskamer, zouden kunnen hebben”, klinkt het bij beiden. Dat kan wat hen betreft overal in de Kempen zijn.

De begeleiding komt in handen van vrijwilligers en wordt ondersteund vanuit IPSO. Ivonne Megens van CordaadWelzijn en coördinator van De Goei Plak kijkt mee. Ook Saskia van Vliet van inloophuis De Eik heeft toegezegd het Kempische initiatief met raad en daad bij te staan.

Op donderdag 11 oktober is er van 19:00 tot 20:30 uur een informatieavond over inloophuis Eigenweijzer in De Goei Plak, Kloostertuin 2 in Bladel. Dokter Art Vreugdenhil van het Maxima Medisch Centrum is spreker op de avond. De toegang is gratis. Aanmelden is wel vereist. Dat kan via degoeiplakWelzijn2@cordaadwelzijn.nl of 0497-382065.

 

0 reacties

Plaats een Reactie

Reageren?
Hieronder kunt u uw reactie achterlaten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.